Клуб "Европеистика"

  [BG]   EN  
Клуб "Европеистика"

История
Философия
Лидер
Екип
Проекти
Фото Галерия
Приятели
Прес-папка
Клубът в онлайн-медиите
Що е Европеистика?
Алумни
Екип "Мит Ост"


Новини Връзки За контакти

Новини / Клуб "Европеистика"

Вземи в gLOG
12 Ноември 07, 23:22 / Автор: Страхил Карапчански
Трети рожден ден на клуб "Европеистика"

На 12.11.2007г. клуб “Европеистика” отпразнува третия си рожден ден. Стартирал дейността си през 2004г. като неформална организация на студенти от специалност “Европеистика” на Русенския университет, клубът успешно се включи в националната кампания “Европа – предай нататък”, като организира в Русе първата по рода си в България публична дискусия между еврооптимисти и евроскептици. Чрез последвалите си инициативи клуб “Европеистика” се утвърди като гарант за провеждането на обществен дебат в Русе по въпросите на членството на България в Европейския съюз и произтичащите от него шансове и предизвикателства.

Днес клубът има самочувствието на генератор на идеи и фактор за формиране на обществено мнение що се отнася до ролята на България и нейните региони в процесите на европейска интеграция. Работейки в тясно партньорство с Международно дружество “Елиас Канети”, катедра “Европеистика” на Русенския университет “Ангел Кънчев” и Българо – Румънския Интеруниверситетски Европа Център (БРИЕ), клуб “Европеистика” осъществява изследователски и приложни проекти с регионален, национален и международен обхват в сферата на хуманитарните науки.

            В специално видеообръщение еврокомисар Меглена Кунева поздрави членовете на клуба и им пожела да запазят ентусиазма си, да бъдат все така активни и да продължат да бъдат еврооптимисти. В приветствието на г-жа Кунева се казва още: “Вие поехте инициативата – самите станахте популяризатори на европейската идея и намерихте много съмишленици – превърнахте се в общност. Запалихте и родителите си, бабите и дядовците си, имахте силата да им обяснявате защо е важно да станем членове на ЕС и през вашия поглед те ставаха все по-убедени и по-убедени. Свършихте чудесна работа и – което е по-важно – не се уморихте и не спряхте. Сега, когато вече сме член на ЕС, вие отново продължавате да вършите работата си – действате като информационен център, осигурявате контакти и обмен с европейската академична общност, а и сте сред говорителите на европейски дебати у нас. Защото знаете, че няма нищо по-важно от това да се научим да говорим европейски и да се почувстваме истински европейски граждани, които имат мнение, както по важните европейски теми, така и по това какво България може да направи по тях и с какво може да допринесе за развитието на Съюза.”


3.1134