Клуб "Европеистика"

  [BG]   EN  
Клуб "Европеистика"

История
Философия
Лидер
Екип
Проекти
Фото Галерия
Приятели
Прес-папка
Клубът в онлайн-медиите
Що е Европеистика?
Алумни
Екип "Мит Ост"


Новини Връзки За контакти

Новини / Клуб "Европеистика"

Вземи в gLOG
28 Октомври 08, 11:27 / Автор: Клуб "Европеистика"
Клубовете на студентите по Европеистика в Русе и Кемниц установяват сътрудничество

На 27.10.2008г. председателят на русенския клуб „Европеистика” Страхил Карапчански беше гост на Филип Еберле – ръководител на студентската инициатива „Европейски науки” към Техническия университет – Кемниц (Германия).

 

Тема на разговора им беше професионалната реализация на абсолвентите на специалност „Европеистика”. Лидерите на двата клуба се обединиха около тезата, че въз основа на отличната си чуждоезикова подготовка и широкия спектър от знания и умения, с които разполагат, възпитаниците на тази специалност са предпочитани от международни организации и транснационални компании, както и от институциите на Европейския съюз. Предмет на обсъждане бяха също така и перспективите за бъдещо сътрудничество между двете студентски организации, които имат готовност да лобират за активното участие на студентите в актуализирането на учебните планове и оптимизирането на учебния процес във висшите учебни заведения.

 

Страхил Карапчански представи опита на клуб „Европеистика” в организирането на обществен дебат по актуални теми от европейската интеграция, както и в провеждането на кампании за празнично отбелязване на Деня на Европа в Русе. Той акцентира върху ангажимента на русенските европеисти за изграждане на „европейска идентичност” сред своите съграждани.  Г-н Еберле остана впечатлен от голямото тематично разнообразие в дейностите на клуб „Европеистика” и покани българския си колега да изнесе лекция на тема „Обществената добавена стойност на извънаудиторните активности във висшето образование” в рамките на общото събрание на студентската инициатива „Европейски науки” – Кемниц.


3.6307