Клуб "Европеистика"

  [BG]   EN  
Клуб "Европеистика"

История
Философия
Лидер
Екип
Проекти
Фото Галерия
Приятели
Прес-папка
Клубът в онлайн-медиите
Що е Европеистика?
Алумни
Екип "Мит Ост"


Новини Връзки За контакти

Новини / Клуб "Европеистика"

Вземи в gLOG
12 Ноември 08, 21:55 / Автор: Клуб "Европеистика"
Клуб „Европеистика” навърши 4 години

На 12.11.2008г. клуб „Европеистика” отпразнува своя четвърти рожден ден. В Европейския документационен център на Русенския университет „Ангел Кънчев” беше открита фото-изложба под мотото „4 години клуб ‘Европеистика’ – евро-ентусиазъм, базиран на знания и идеи”. Изложените фотоси проследяват „проектната биография” и еволюцията в дейността на клуба.

Празненството беше открито с приветствия на ректора доц. Христо Белоев и кмета на Община Две могили Драгомир Дамянов. Деканът на факултет „Бизнес и мениджмънт” доц. Емил Трифонов връчи на клуба „Наградата на Декана” – едногодишен абонамент за списание по избор на стойност 200 лв.

Специално поздравление до европеистите отправи еврокомисар Меглена Кунева. В него тя отбелязва:

Както е казал бащата на европейската интеграция Жан Моне:

"Нищо не може да бъде създадено без хора. Нищо няма да бъде вечно без институции”. Вашата ежедневна работа, ентусиазъм и енергия работят за утвърждаването на клуба като институция, която сплотява активните европейски граждани.


Преподавателите от катедра „Европеистика” също поздравиха студентите, като подчертаха:

Вие, създателите и последователите на идеята за обединяващата сила на европейските ценности, за могъществото на европейския дух, за толерантността и диалога на културите сбъднахте нашата мечта…

В този празничен ден и по този празничен повод ние искаме да ви благодарим за всеотдайността, идеализма, вярата в мечтите, които се сбъдват, за енергията, желанието за промяна и неподправената искреност…


Основан през 2004г., клуб „Европеистика” обединява студентския елит на едноименната специалност в Русенския университет. Мисията му е да работи за „приближаването” на Европейската идея до русенските граждани, в частност до младите хора. Посредством редица проекти с научноизследователска, културна и обществена насоченост, клубът има за цел да стимулира развитието на гражданско самосъзнание и мислене сред русенската младеж, както и да повиши идентификацията на русенци с идеала и символите на Обединена Европа. Пример за това са ежегодните празненства по повод Деня на Европа, които клуб „Европеистика” публично организира, активно включвайки местната общност в тях.

През настоящата 2008г., в контекста на Европейската година на междукултурния диалог, студентите осъществиха проекта „Културен микрокосмос”, чрез който изследваха културното многообразие на Русе. Съвсем скоро предстои премиерата на едноименния им документален филм. Освен това клубът стана част от европейската платформа за междукултурен диалог Rainbow Platform, посредством която може пряко да дава становища и препоръки по важни обществени и политически теми в рамките на инициираните от Европейската комисия процеси на публични консултации със структурите на гражданското общество.


3.1336