Клуб "Европеистика"

  [BG]   EN  
Клуб "Европеистика"

История
Философия
Лидер
Екип
Проекти
Фото Галерия
Приятели
Прес-папка
Клубът в онлайн-медиите
Що е Европеистика?
Алумни
Екип "Мит Ост"


Новини Връзки За контакти

Новини / Клуб "Европеистика"

Вземи в gLOG
08 Май 09, 17:18 / Автор: Клуб "Европеистика"
Клуб "Европеистика" представи резултатите от своето изследване на общественото мнение относно предстоящите избори за Европейски парламент
Днес на брифинг в Европейския документационен център в Русенския университет "Ангел Кънчев" клуб "Европеистика" представи резултатите от свое изследване на общественото мнение и нагласи на русенци във връзка с предстоящите избори за Европейски парламент. Изследването обхваща 320 пълнолетни граждани на Русе и беше осъществено в периода 25.04. - 04.05.2009г. в рамките на кампанията "Магистър по европейските въпроси".

Сред респондентите преобладават положителните оценки относно членството на България в ЕС - 69%. В същото време обаче, 2/3 от анкетираните декларират, че не познават дейността на българските евродепутати. Едва 28% от избирателите са категорични, че ще дадат своя глас в предстоящите избори за Европейски парламент. Близо половината от гражданите считат, че партиите няма да им предложат достойни кандидати за евродепутати.

Запитани кои са основните критерии за "идеалния" евродепутат, респондентите посочват: чувство за патриотизъм, дар слово, опит в политиката, добра чуждоезикова подготовка, както и експертност и професионализъм.

41% от анкетираните са на мнение, че институциите на ЕС трябва да контролират националните институции, а 27% - че трябва да ги подпомагат.

Повече от половината от досегашните български представители в Европейския парламент са неизвестни за гражданите. Сред сравнително разпознаваемите имена са Биляна Раева, Николай Младенов, Илияна Йотова, Кристиан Вигенин, Атанас Папаризов, Слави Бинев и Димитър Стоянов.

Основните очаквания на гражданите спрямо евродепутатите са свързани с по-голяма прозрачност, отчетност и търсене на обратна връзка в работата им, както и с отстояване на българските национални интереси.

Темите, по които хората очакват задълбочен дебат между политическите сили в хода на предстоящата предизборна кампания, са: пълноценно усвояване на еврофондовете, подобряване международния имидж на България, повишаване на жизнения стандарт и покупателната способност, насърчаване на малкия и среден бизнес, стимулиране на чуждестранните инвестиции, подобряване на пътната инфраструктура, решаване на проблемите в образованието и здравеопазването, справяне с последиците от финансовата криза, гарантиране на енергийна сигурност и независимост, противодействие на екологичните предизвикателства, засилване ролята на българските общини и региони, както и премахване на таксите за преминаване на Дунав мост.

3.852