Клуб "Европеистика"

  [BG]   EN  
Клуб "Европеистика"

История
Философия
Лидер
Екип
Проекти
Фото Галерия
Приятели
Прес-папка
Клубът в онлайн-медиите
Що е Европеистика?
Алумни
Екип "Мит Ост"


Новини Връзки За контакти

Новини / Клуб "Европеистика"

Вземи в gLOG
12 Ноември 09, 19:28 / Автор: Клуб "Европеистика"
Клуб "Европеистика" навърши 5 години

На 12.11.2009г. Клуб Европеистика навърши 5 години. Празничният повод беше отбелязан от членовете на клуба, в компанията на приятели и партньори, с тържество, което се състоя във фоайето на Ректората на Русенския университет „Ангел Кънчев”.

 

Лично ректорът доц. Христо Белоев присъства на празника и изненада студентите със специален подарък за рождения им ден – лаптоп. В свое обръщение до европеистите, той отбеляза:

„Ние споделяме Вашия ентусиазъм и се радваме на Вашите инициативи, които допринасят за европейския образ на нашия университет.

Вашето творческо мислене, иновативност, всеотдайност и идеализъм ни зареждат с оптимизъм и желание за промяна. Продължавайте да носите творческия огън, укрепвайте и утвърждавайте вярата в обединяващата сила на европейските послания за толерантност и диалог между културите.”

 

 Зам.-деканът на факултет „Бизнес и мениджмънт” доц. Александър Петков награди клуба с едногодишен абонамент за списания по избор, на стойност 200 лв.,  и връчи на всеки един от членовете на екипа дипломи с отлични оценки по следните компоненти: работа в екип, лидерство, мотивация, креативност, иновативност, комуникативност, кооперативност, иноциативност, диалогичност и артистичност.  

 

Катедра „Европеистика”, в лицето на доц. Юлиана Попова, посвети на младите европеисти специален химн и им подари фотоапарат, с който да документират паметните моменти от своите мигове на радости и триумфи.

 

Поздравителни адреси изпратиха и ръководството на Българо-румънския интеруниверситетски Европа – център (БРИЕ), Студентският съвет на Русенския университет „Ангел Кънчев”, както и лично Зам.-председателят на Народното събрание на Република България д-р Николай Семов, с когото клубът успешно си партнира още от 2006г.

 

Екипът на Клуб Европеистика поднася своите сърдечни благодарности към ръководството на Русенския университет „Ангел Кънчев”, факултет „Бизнес и мениджмънт”, катедра „Европеистика”, Българо-румънския интеруниверситетски Европа – център (БРИЕ), както и към всички останали свои партньори и приятели, за тяхната подкрепа и доверие.

 

Членовете на клуба се чувстваме призвани да оправдаем това доверие и заявяваме своята готовност и занапред да продължим да работим в името на едно общество, в което силните на деня са знаещите и можещите, технократите, хората с идеи, новаторите, истинските личности.

 

---------------------------------------------------------------------------------------

 

Клуб Европеистика стартира своята дейност през 2004г., като неформална организация на студенти от едноименната специалност на Русенския университет „Ангел Кънчев”. През 2004 и 2005г. клубът се включва в националната информационна кампания „Европа – предай нататък”, като инициира първия в България дебат между еврооптимисти и евроскептици на тема „Шансове и предизвикателства пред България в контекста на присъединяването й към ЕС”.

 

От 2006г. насам Клуб Европеистика ежегодно организира публични прояви във връзка с празничното отбелязване на Деня на Европа в Русе. По този начин клубът легитимира своята съпричастност към „Европейската идея” и нейното популяризиране сред местната общност.

 

През 2006г. Клуб Европеистика осъществява проекта „Европа форум”, като в рамките на поредица от конференции и публични дискусии представя на вниманието на русенската общественост важни теми, свързани с политическите, икономическите, социалните и културните ефекти от членството на България в ЕС.

 

Съответно през 2006г. и 2008г., Клуб Европеистика продуцира документалните филми „Архитекти на бъдещето” и „Културен микрокосмос – Русе”, с финансовата подкрепа на Русенския университет „Ангел Кънчев”.

 

От 2008г. Клуб Европеистика членува в европейската платформа за междукултурен диалог Rainbow Platform, както и в европейската младежка мрежа AER Youth Regional Network. Чрез участието си в тези формати на международно сътрудничество, клубът има възможност да участва във генерирането на идеи и формирането на политики в подкрепа на участието на младите хора в процесите на вземане на решения в ЕС.

 

Най-актуалният проект на Клуб Европеистика носи заглавието „Русе – град с биография” и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Русе – Отдел „Култура”, по Програмата за финансиране на проекти в сферата на изкуството и културата. Той има за цел да допринесе за изграждането на местна и регионална идентичност сред младите русенци, въз основа на културно-историческото и интелектуалното наследство на град Русе.

3.4633